Renovlies, ook bekend als renovatievlies of glasvezelbehang, is een populair materiaal voor het egaliseren van muren en het creëren van een strakke (wand)afwerking. De beste ondergrond voor renovlies moet aan een aantal criteria voldoen om ervoor te zorgen dat het behang goed hecht en er een mooi eindresultaat wordt bereikt.

De beste ondergrond voor renovlies
Gaten vullen
De muur, waarop je renvlies aanbrengt, moet zo glad en vlak mogelijk zijn. Voordat je renovlies laat of gaat aanbrengen, moet je ervoor zorgen dat alle oneffenheden, scheuren en gaten zijn gevuld of gerepareerd. Het beste kun je dit doen met een speciaal daarvoor geschikt vulmiddel.
Wanden schuren
Voordat wij renovlies aanbrengen, schuren wij meestal de wanden voor een gladde ondergrond. Het hangt af van de kwaliteit van de wanden, of het schuren wel of niet noodzakelijk is. Wij zorgen op die manier voor een goede ondergrond voor renovlies.
Wanden schoonmaken
Zorg er daarnaast voor dat de wanden stof- en vetvrij zijn, voordat je renovliesbehang gaat aanbrengen. De muur moet goed schoon zijn. Dit betekent dat we stof, vet en ander vuil eerst verwijderen.
Wanden laten drogen
Verder is het van belang dat de wanden goed droog zijn, voordat je renovliesbehang gaat aanbrengen. Vochtige muren en wanden, kunnen schimmelvorming veroorzaken. Ook kunnen natte muren eraan bijdragen dat het renovliesbehang niet goed hecht.
Verfresten verwijderen
Zijn er nog oude verfresten aanwezig op de muur? Dan kan het zijn dat deze eerst verwijderd moeten worden vóór we renovliesbehang kunnen aanbrengen.
Wanneer de oude verf nog goed vastzit, kan het ook voldoende zijn om dit netjes te schuren. Dit kan door een van onze specialisten beoordeeld worden.
Voorbehandeling van wanden en plafonds
Het kan voorkomen dat het noodzakelijk is om muren en plafonds eerst voor te behandelen met een geschikt voorstrijkmiddel. Dit is afhankelijk van de staat van de muren. Voorstrijkmiddel draagt eraan bij dat het renovliesbehang beter hecht.
In veel gevallen draagt een goed voorstrijkmiddel er ook aan bij dat de wanden minder zuigen. In veel gevallen draagt de voorbehandeling bij aan een gelijkmatiger resultaat. Het is afhankelijk van de omgevingsfactoren, de staat van de wanden en de ruimte, waarin we renovlies behangen, of wij eerst de wanden voorbehandelen.
Geschikte ondergrond voor renovlies
- Gipsplaten vormen een goede ondergrond voor renovlies. Het is wel van belang dat de naden en schroefgaten zijn afgewerkt door ze te vullen met vulmiddel en strak te schuren.
- Beton of metselwerk is in veel gevallen ook geschikt om renovlies op toe te passen. Wel is het belangrijk om metselwerk te egaliseren. Dit betekent dat er geen oneffenheden aanwezig mogen zijn. Het is essentieel om beton en metselwerk goed voor te bereiden, voordat je renovlies gaat aanbrengen. Renovlies kan pas aangebracht worden, wanneer de ondergrond volledig egaal is.
- In sommige gevallen is het mogelijk om renovlies aan te brengen over oude verflagen. Dat kan alleen, wanneer de verflaag in goede staat verkeert. Het is raadzaam om de oude verflaag eerst goed te reinigen en eventueel te schuren, voordat er renovlies over aangebracht wordt. Als de verflaag in slechte staat is en bladdert, dan moeten eerst alle losse delen verwijderd worden. De ondergrond moet vervolgens volledig gladgemaakt worden.
- Het is verstandig om oud behang eerst te verwijderen, voordat je renovlies gaat aanbrengen. Eventueel oneffenheden en naden, komen het strakke eindresultaat niet ten goede.